Založ si blog

Kurvítko

Kurvítko … je to súčiastka, diel, či komponent, ktorý sa nachádza v každom prístroji, stroji, zariadení. Doslova v každom. Od tých najjednoduchších, ktoré sa skladajú z niekoľkých kusov, až po komplikované stroje.

Účel kurvítka je prostý ale veledôležitý – musí znefunkčniť celé zariadenie do takej miery, aby užívateľovi zostali len dve možnosti: buď dať zariadenie do drahej opravy v značkovom servise, alebo kúpiť zariadenie nové.

Ale tu je práve pes zakopaný!

Zariadenie musí skolabovať (zafunguje kurvítko) po určitom čase a po ubehnutí určitých motohodín. Musí to byť načasované tak, aby užívateľ nezatracoval výrobok, či výrobcu po uplynutí krátkeho intervalu od zakúpenia a hlavne, aby lehota užívania nespadala do záručnej doby. Takže kolaps stroja nastáva jednoznačne po uplynutí záručnej doby. Nemusí to byť povedzme po dvoch rokoch a dvoch týždňoch, ale napríklad po troch, či štyroch rokoch. Po takto dlhom období je predpoklad, že užívateľovi daná značka stále ostáva v obľube a je jej verný. To je psychológia. Takto to vymysleli marketingoví ekvilibristi.

Po nich nastupuje inžinier – konštruktér … a ten má neľahkú úlohu. Musí určiť súčiastku, ktorej poddimenzovanie znefunkční celý stroj. Je to zodpovedná a ťažká úloha, lebo poddimenzovanie musí byť de facto – NAČASOVANÉ. A nesmie sa pomýliť, lebo podcenenie problému môže viesť k strate dobrého mena. Naopak pri neriešení tejto „našlapnej  míny“ výrobca nepredá nové kusy a nezarába ani na servise a náhradných dieloch. Ale netreba mať obavy, ak je konštruktér zdatný má mnoho možností – nevhodný materiál kurvítka, nevhodné rozmery, nevhodná konštrukcia, povrchová úprava. Špičkový konštruktér sa nezameria na jednu súčiastku, ale na dve a viac, ktoré sú vo vzájomnom kontakte a tam porieši slabinu. Poviem Vám, že takto „zladiť“ súčiastky, či konštrukčné uzly je oveľa zložitejšie, ako vymyslieť stroj, ktorý by mohol fungovať … takých najmenej — aj do smrti.

Viete si vôbec predstaviť, že by ste si v živote kúpili len jedno zariadenie? Jedno auto, jeden mixér, jednu posteľ (áno aj tam je kurvítko), jeden holiaci strojček? Kam by tá ekonomika prišla (dokonca aj v ekonomike sú kurvítka).

Ťažký kolaps zipsu

13.01.2024

Zdravím všetkých zazipsovaných, odzipsovaných, ba aj nezipsovaných. Skolaboval vám niekedy zips? Určite áno. Niekedy obľúbený kus odevu, obuvi musíme vyhodiť kvôli pokazenému zipsu, lebo zips je mnohokrát ten najslabší článok, tzv. kurvítko, ako som o tom písal onehdá (sandal.blog.pravda.sk/2017/01/06/kurvitko). Pamätám sa, ako mi skolaboval zips na perovej vetrovke. [...]

Bobor je lotor

28.12.2023

Už si to celkom dobre nepamätám, takže buď som pred päťdesiatimi rokmi chýbal na hodine prírodopisu, alebo som nedával pozor, ale akosi si nepamätám, že by sa v tej dobe (70-te roky m.s.) spomínal výskyt bobra v našich končinách. V končinách, kde som vyrastal sa teda bobor nevyskytoval určite … to viem naisto, lebo som v tých končinách bol. A nebol som tam len ja, [...]

Ojazdené vozidlá

21.08.2022

V nedávnej dobe som sa vyskytol v situácii, že mi doslúžilo staré auto a bolo treba kúpiť niečo novšie, zdatnejšie. Hneď som mal nacielené na auto z druhej ruky, ako sa hovorí jazdeným autám. Pri takejto voľbe je potrebné byť v strehu, aby jazdenka nebola predražená a aby technický stav zodpovedal cene. V prvom rade som sa začal obzerať vo svojom okolí, či niekto zo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

sandal

Neberme život príliš vážne ... aj tak z neho nik nevyviazne živý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 732287x
Priemerná čítanosť článkov: 13077x

Autor blogu

Kategórie