Založ si blog

Zlodejina

Kedysi sa kradlo a pritom nechýbalo 🙂

Bolo to špecifikum daného hospodárstva, že sa rozkrádalo na všetkých stupňoch vývoja akéhokoľvek produktu … a div sa svete, na konci bol výrobok, kvalitný produkt. Ako to bolo možné? ZÁZRAK !!!

Zopár príkladov.

Na vidieku aspoň jeden člen domácnosti pracoval v poľnohospodárskom družstve, ale čím viacerí tím lepšie … a doma sa chovali rôzne domáce zveri – prasiatka, kačky, zajace, sliepky. Viem, družstevníci dostávali naturálie a ani by som si nedovolil obviniť celý národ z nepoctivosti, ale našli sa aj takí, ktorí pomkli aj za tých poctivých. A pritom družstevný dobytok hladom netrpel. Hovorilo sa: „Kto nekradne, okráda vlastnú rodinu.“ Vlastne sa slovo kradnúť ani nepoužívalo, skôr premiestňovať.

Na stavbách, tam sa tiež darilo lepkavým prstom. Veď taký murár aj s prihadzovačom išli poobede na fušku, tak predsa nebudú kupovať materiál, keď na stavbe sa ho váľa neúrekom. Ako ho vyniesť? Nič ľahšie – na vrátnici je Pišta báči, je to bývalý kolega, s tým sa dohodne každý. A pritom sa postavil objekt celý, nechýbalo mu ani kus múra, ani kus chodníka.

Pumpárov, krčmárov, mäsiarov, zeloovocárov, automechanikov nebudem ani spomínať. Spomeniem len školské jedálne – tam sa kradlo veľkoryso. Viem to, lebo za mojich čias vyšetrovali našu súdružku vedúcu chlapci z kriminálky (uhrali to na spodnú hranicu – takže súdružka vedúca zostala naďalej aj vedúcou, aj súdružkou). V týchto jedálňach sa kradlo tak, že sa nakúpilo za menej, ako bola určené + z rozdeľovne (hlavne mäsa) prišlo menej a inej kvality + kuchárky si museli brať každý deň výslužku = takže čo asi museli mať deti na tanieri? A pritom sme sa vyvinuli celkom zdatno, zdravo.

A možno je to celkom inak a predsa len to všetko niekde chýbalo. Možno sme si ten socializmus rozobrali sami … kúsok po kúsku. Poniektorí z dola, od základu, poniektorí zvrchu, odtiaľ mali lepší prehľad, aj lepšie mohli „zabagrovať“.

V dobe našich starých otcov, za prvej republiky bola krádež niečo neprípustné, nemysliteľné – bola to činnosť najväčšej zberby a spodiny. Ak by také niečo urobil „slušný“ občan, do smrti by sa nezbavil tohto biľagu. Ani jeho tretie pokolenie. Tak kde sa to v nás vzalo? Je fakt, že socík sa snažil potlačiť vzťah k vlastníctvu majetku, ale predsa k spoločnému sa tento cit nikdy tak nevyvinie. Takže tento vzťah sa zmrzačil do tej miery, že sme považovali spoločné za vlastné, či ako? Neviem.

Dnes kradnutie, krádež, zlodejina … nazvime to akokoľvek, je v úplne inom ponímaní. Bežný človek, ten už „dokradol“ – jednak sa materiál len tak ledabolo nepovaľuje, na vrátnici už nie je Pišta báči a tresty sú prísne. Len najzákladnejší trest – vyhodenie z práce môže byť likvidačný. Dokonca aj pumpári, či krčmári majú utrum.

Ale o čo menej pokušení majú bežní ľudia, o to väčšie možnosti majú vysokopostavení podnikatelia, banky, politici. Len aby si ten kapitalizmus nerozobrali kúsok po kúsku ….

Ťažký kolaps zipsu

13.01.2024

Zdravím všetkých zazipsovaných, odzipsovaných, ba aj nezipsovaných. Skolaboval vám niekedy zips? Určite áno. Niekedy obľúbený kus odevu, obuvi musíme vyhodiť kvôli pokazenému zipsu, lebo zips je mnohokrát ten najslabší článok, tzv. kurvítko, ako som o tom písal onehdá (sandal.blog.pravda.sk/2017/01/06/kurvitko). Pamätám sa, ako mi skolaboval zips na perovej vetrovke. [...]

Bobor je lotor

28.12.2023

Už si to celkom dobre nepamätám, takže buď som pred päťdesiatimi rokmi chýbal na hodine prírodopisu, alebo som nedával pozor, ale akosi si nepamätám, že by sa v tej dobe (70-te roky m.s.) spomínal výskyt bobra v našich končinách. V končinách, kde som vyrastal sa teda bobor nevyskytoval určite … to viem naisto, lebo som v tých končinách bol. A nebol som tam len ja, [...]

Ojazdené vozidlá

21.08.2022

V nedávnej dobe som sa vyskytol v situácii, že mi doslúžilo staré auto a bolo treba kúpiť niečo novšie, zdatnejšie. Hneď som mal nacielené na auto z druhej ruky, ako sa hovorí jazdeným autám. Pri takejto voľbe je potrebné byť v strehu, aby jazdenka nebola predražená a aby technický stav zodpovedal cene. V prvom rade som sa začal obzerať vo svojom okolí, či niekto zo [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

sandal

Neberme život príliš vážne ... aj tak z neho nik nevyviazne živý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 732597x
Priemerná čítanosť článkov: 13082x

Autor blogu

Kategórie