Mieru inflácie máme každý „ušitú“ v inej výške

2. júla 2022, sandal, Nezaradené

V poslednom období je problém inflácie neustále témou v rebríčku top 10. Je to dôsledkom mnohých príčin a vieme všetci, že tých príčin je mnoho a sú skutočne závažné a veľkého rozsahu. V súčasnosti sa nakumulovalo veľa problémov v krátkom čase. Vysoká koncentrácia problémov nikdy neprinieslo nič dobré … dejepis má neskutočne veľa príkladov.

Takže zrejme priama úmera – veľa problémov = vysoká miera inflácie.

Odborníci zrátali mieru inflácie a odborníci (niekedy aj neodborníci) predpokladajú vývoj inflácie do blízkej, aj ďalekej budúcnosti, pričom nemajú ani dinstu, ako sa to môže ešte vštko zauzliť. V tejto situácii jedným dychom mnohí ekonómovia, prognostici, makléri, kšeftári, špekulanti, laici aj diletanti radia ako sa ochrániť pred infláciou. Tí slušnejší a racionalnejší hovoria o zmiernení dopadu inflácie na jednotlivca, či rodiny. Pretože absolútna ochrana neexistuje – aspoň pre bežného smrteľníka s bežným príjmom.

Treba sa ale zamyslieť, aká miera inflácie sa dotýka každého z nás.

Pokiaľ je stanovená inflácia v tomto roku napríklad 12%, je dôležité, ceny ktorých komodít boli použité na predmetný výpočet. Ak sa doberiem k skutočnému zoznamu komodít s konkrétnymi množstvami, dokážem zhruba odhadnúť, koľko z daných produktov kupujem. Je predpoklad, že niektoré nekupujem vôbec a naopak, nákup iných mnohonásobne prevyšujem.

Napríklad nekupujem cigarety, minimálne využívam služby, alkohol taktiež minimálne, hypotéku zrejme nebudem brať a ani nákup nehnuteľnosti nebudem v najbližšom období riešiť. Jedlo, inkaso, zdravie, handry, doprava, poistenie, elektronika, kultúra, dovolenka a podobné investície sú viac, či menej potrebné, ale ich percentuálny pomer vysoko individuálny pre každého z nás, respektíve pre každú rodinu.

Je mi jasné, že som nevyjavil nič nového, len sa treba zamyslieť nad každou „zaručenou“ informáciou, kým ju spracujeme a niekedy následne aj reagujeme. Dôležité je, aby sme reagovali správne.