Semafory

9. decembra 2018, sandal, Nezaradené

Semafory ich funkcia, ich umiestnenie, ich „čitateľnosť“ … ide o ideálne riešenie, alebo je čo zlepšovať a popremýšľať o vylepšení daného stavu?

Semafory u nás, aj v okolitých krajinách majú rovnakú charakteristiku umiestnenia – sú pred križovatkou. Je to logické, človek potrebuje mať informáciu, kedy môže vojsť do križovatky a je pochopiteľné, že túto informáciu dostáva pred križovatkou.

Ale to umiestnenie … je to najvhodnejšie miesto v celom dostupnom priestore?

Nikdy som nebol mimo Európy, ale všimol som si rôznych filmov a fotografií z USA, že semafory nemajú na začiatku križovatky, ale na druhej strane, v dostatočnej výške a veľkosti, aby boli viditeľné a signál na nich ľahko rozpoznateľný.

                                   Foto: J.Macinsky

 

U nás, pri zastavení na hranici križovatky málokedy rešpektujem priečnu, tučnú, bielu čiaru, ale uprednostňujem miesto, z ktorého mám dobrý výhľad na semafor … pričom sa niekedy aj stáva, že musím vykrúcať krk aj s lebeňou, aby som vôbec videl na zmenu signálov. Zoberme si za príklad semafory pre peších … chodec tiež nemá semafor nad hlavou, ale na protiľahlej strane. Niektoré križovatky, ak sú širšie, alebo je to „na tesno“, sú osadené navyše ďalšou sadou svetiel po stranách, pre autá, ktoré odbočujú do strán.

Situácia na cestách sa stáva postupom času zložitejšou, tak myslím, či by nebolo na čase zmeniť zažitý zvyk a postupne umiestňovať semafory na miesta, kam patria. Tak, ako svojho času došlo k zmene jazdy v ľavej časti vozovky do pravej. Síce táto zmena prišla „z vonku“ a pre celú Európu naraz (okrem výnimiek … poznáme predsa náš dejepis. Ta ne?).