Kurvítko

6. januára 2017, sandal, Nezaradené

Kurvítko … je to súčiastka, diel, či komponent, ktorý sa nachádza v každom prístroji, stroji, zariadení. Doslova v každom. Od tých najjednoduchších, ktoré sa skladajú z niekoľkých kusov, až po komplikované stroje.

Účel kurvítka je prostý ale veledôležitý – musí znefunkčniť celé zariadenie do takej miery, aby užívateľovi zostali len dve možnosti: buď dať zariadenie do drahej opravy v značkovom servise, alebo kúpiť zariadenie nové.

Ale tu je práve pes zakopaný!

Zariadenie musí skolabovať (zafunguje kurvítko) po určitom čase a po ubehnutí určitých motohodín. Musí to byť načasované tak, aby užívateľ nezatracoval výrobok, či výrobcu po uplynutí krátkeho intervalu od zakúpenia a hlavne, aby lehota užívania nespadala do záručnej doby. Takže kolaps stroja nastáva jednoznačne po uplynutí záručnej doby. Nemusí to byť povedzme po dvoch rokoch a dvoch týždňoch, ale napríklad po troch, či štyroch rokoch. Po takto dlhom období je predpoklad, že užívateľovi daná značka stále ostáva v obľube a je jej verný. To je psychológia. Takto to vymysleli marketingoví ekvilibristi.

Po nich nastupuje inžinier – konštruktér … a ten má neľahkú úlohu. Musí určiť súčiastku, ktorej poddimenzovanie znefunkční celý stroj. Je to zodpovedná a ťažká úloha, lebo poddimenzovanie musí byť de facto – NAČASOVANÉ. A nesmie sa pomýliť, lebo podcenenie problému môže viesť k strate dobrého mena. Naopak pri neriešení tejto „našlapnej  míny“ výrobca nepredá nové kusy a nezarába ani na servise a náhradných dieloch. Ale netreba mať obavy, ak je konštruktér zdatný má mnoho možností – nevhodný materiál kurvítka, nevhodné rozmery, nevhodná konštrukcia, povrchová úprava. Špičkový konštruktér sa nezameria na jednu súčiastku, ale na dve a viac, ktoré sú vo vzájomnom kontakte a tam porieši slabinu. Poviem Vám, že takto „zladiť“ súčiastky, či konštrukčné uzly je oveľa zložitejšie, ako vymyslieť stroj, ktorý by mohol fungovať … takých najmenej — aj do smrti.

Viete si vôbec predstaviť, že by ste si v živote kúpili len jedno zariadenie? Jedno auto, jeden mixér, jednu posteľ (áno aj tam je kurvítko), jeden holiaci strojček? Kam by tá ekonomika prišla (dokonca aj v ekonomike sú kurvítka).