Vlajky a znaky poznačené kolonizáciou Slovenska

6. júla 2015, sandal, Nezaradené

Málokto si uvedomuje, do akej miery Slovensko ovplyvnilo svojich súputnikov vo všetkých sférach ľudskej činnosti a samozrejme aj recipročne, koľko „cudzieho“ sme nabrali počas nášho bytia. Myslím, že ani odborníci z rôznych oborov by nedokázali vyjadriť jednoznačný názor, či v globále išlo o pozitívne, alebo negatívne vplyvy … ale určite boli také i onvaké. To nechcem a ani nedokážem zhodnotiť. Skúsme sa zamerať len na symboly, ktoré pretrvali dodnes.

Keď sa obzrieme späť, vidíme, že najdlhšie súžite sme mali s našimi kámošmi z dolnej zeme, s Maďarmi. Tento spolok sa nazýval Uhorsko a my sme v ňom figurovali pod hlavičkou Horné Uhry (slovo „uhry“ mi vždy evokuje výraz pre akné, ale to bude zrejme len subjektívny pocit) . Samotné Uhorsko malo svoj znak, kde polovica tohto znaku znázorňovala spomínané Horné Uhorsko. Potiaľ je všetko v poriadku, ale prinajlepšom je podivuhodné, že dnes má Maďarská republika spomínaný znak stále v legálnej držbe.

Madarsko-znak_tn_200x140_bcgf1f1f1_1235652729No dobre, prešli sme si spolu kus cesty, môžme to brať ako určitú raritu ak má sused v znaku územie, ktoré De jure  NEEXISTUJE. My to síce berieme športovo, ale mnohí občania susednej zeme to berú smrteľne vážne … to je smutnejšie. Možno sme urobili chybu v obrodeneckom procese v polovici 19.storočia, kde sme tento znak prijali za svoj, len s inými farbami (podľa ruskej trikolóry B-M-Č), ale v tom období sa zrejme nič iné nadalo ani použiť, pre lepšiu identifikáciu miniatúrneho národa.

Fajn, život ide ďalej … po vojne sme si našli iných kámošov, Čechov. Česi majú mnohé spoločné s Maďarmi – mimoriadne si zakladajú na svojej národnosti a majú silný pocit, že sú jedinečný národ v Európe, na Svete, vo vesmíre (pričom každý národ je vlastne jedinečný). No a Česi pred tým, ako išli s nami do spolku, nemali vo vlajke trikolóru, ale bikolóru …220px-Flag_of_Bohemia.svg… biela + červená. Pripomína Vám inú, európsku vlajku? Poľskú by som tipoval, čo poviete?!? Ktovie, ako by to dopadlo, keby sme neprišli my Slováci a nepriniesli si modré pastelky?120px-Flag_of_Czech_Republic_(vertical_hoisting).svgA znovu sme tam, kde s maďarskými spoluobčanmi – spolok sa rozpadol, ale symbol zostal (dnes Česi tvrdia, že modrý klin znázorňuje Moravu) …. ná nech.

Je prinajmenšom zarážajúce, že z našej strany nepočuť žiadnych krikľúňov, ktorí by sa dožadovali revízii daných skutočností na európskych súdoch. Pritom inštitúcie na to máme – vláda, Matica, ústavné právo, strany s programom národnostného povedomia … našlo by sa určite mnoho iniciátorov, ale zrejme chýba vôľa. Alebo sa za týmto rébusom neskrývajú žiadne peniaze … vývar ako sa hovorí. Na druhej strane je to unikát, rarita, nakoľko bežné je, že kolonizovaná krajina nesie stopy kolonizujúcej krajiny … tu je to opačne.

P.S.: Skoro by som zabudol na područie 1.Slovenského štátu – hitlerovskému Nemecku, ale nemôžem nijako v nemeckých symboloch nájsť našu stopu. Je tam?