Bratislava – piate najbohatšie mesto Európy

1. marca 2014, sandal, Nezaradené

Ekonomickú vedu, jej nástroje, smerovanie a možnosť „ohnúť“ ktorýkoľvek zákon, či ukazovateľ, som vždy vnímal, ako ľahšiu dámu (spolu s právom, sociológiou a pod.) medzi ostatnými vedami. Som technik – ja si nemôžem fizykálne zákony prispôsobiť, musím ich pochopiť.

Ale to, že moje mesto predstihlo v HDP/na jdného obyvateľa/ takých borcov ako Viedeň, či Prahu, to mi bude ešte chvíľu trvať, kým to spracujem. Rozumiem číslam, viem čo je HDP, chápem, že Bratislava je v počte obyvateľstva jedno z najmenších hlavných miest Evrópy. Na tomto príklade je práve dobre znať, aké absurdity vznikajú, keď sa dajú do pomeru dve extrémne veličiny – koncentrácia podnikateľských aktivít a počet obyvateľstva. Ďalší extrém je ten, že Slovensko ako celok, je na konci uvedeného rebríčku 🙁 .

A čo to znamená pre bežného obyvateľa Bratislavy? Táto otázka vôbec nie je jednoduchá a najlepšie ju vie zodpovedať iba mimobratislavský občan z odľahlého regiónu pracujúci v Bratislave, alebo opačne. Ale tí, ktorý boli v BA veľmi dávno, alebo vôbec, nemyslite si, že sú tu chodníky dláždené zlatom a život „v peŕíčku“. Všetko má PRE  a  PROTI. Všakáno ?!?

Prajem všetkým príjemný deň … vo všetkých regiónoch Slovenska.