Obrat o 180°

10. novembra 2012, sandal, Nezaradené

Za posledných 20 rokov sa mnohé zmenilo, hodnoty sa preskupili, priority sa prečíslovali. Doba sa mení, vývoj postupuje … to je fakt. S tým treba rátať. Ale to, že sa niektoré skutočnosti otočili o 180° v priebehu jednej generácie, je až neuveriteľné. Tie, ktoré som si všimol ja:

1. Kriminalita v malých obciach … kedysi to boli lokality s najmenšou kriminalitou. Závažné zločiny sa v niektorých obciach spáchali raz za 100 rokov a takýto čin sa tradoval ústnym podaním celé generácie. Dnes? Ťažké hrdelné zločiny na starých, ale aj mladých ľuďoch sú bežnou súčasťou večerných správ. Dnes je hádam veľké mesto ( v ponímaní SR) bezpečnejšie, ako malá obec.

2. Pôžičky … kedysi celá tortúra, kým si nešťastný „klient“ vybavil účelovú pôžičku aj s celou plejádou ručiteľov. Bezúčelová, to už bol holý nezmysel. Dnes? Bankové aj nebankové subjekty sa doslova natískajú so svojimi produktmi. Evidentne pochopili, že v dnešnej dobe je najlepší klient – insolventný klient.

3. Mena … kedysi krytá štátnymi rezervami každého suverénneho štátu. Dnes? Žiadna hodnota peňazí … natlačí sa koľko treba, ochranný val sa navýši podľa potreby.

4. Maloobchod … kedysi rady pred každou predajňou, dnes vám mladí predajcovia v supermarketoch doslova skočia do cesty a bezmála vás chytia za rukáv.

5. TV … relaxačné programy tvorili ľudia s patričným vzdelaním, dnes pravý opak: najväčší primitívi na hospodárskom dvore.

Určite by sa dalo pokračovať ďalej. Je zaujímavé sledovať, ako sa tieto zmeny vyvíjajú a rovnako je zaujímavé sledovať, ako to  vnímajú spoluobčania.

Ako to vnímate vy? Vnímate to vôbec? 🙂