Peniaze, peníze, money, soldi, das Geld . ..

29. septembra 2012, sandal, Nezaradené

Peniaze – tento výplod, či produkt vývoja civilizácie ľudstva je v súčastnosti hádam najfrekventovanejšia téme, či používané slovo vo všetkých médiach, inštitúciách. To, že sa s týmto fenoménom dneška stretávam v banke, či supermarkete je samozrejmé a logické. Peniaze sú určite potrebné aj pre posledného  pustovníka, ale aby to bol stred vesmíru a môj, či náš, stredobod záujmu, okolo ktorého sa točí všetko ostatné, to sa mi nezdá.

Druhá stránka tejto súčasnej témy č.1 je komunikácia medzi nami, obyčajnými ľuďmi. Neviem ako často frekventuje táto téma vo vašich rozhovoroch so známymi, kolegami, či v rodine, ale ja sa pohybujem v okruhu ľudí, ktorí túto tému preberú, či preperú veľmi okrajovo a sporadicky. A ak sa niekto témy drží neúnosne dlho (pritom nič tým nevyrieši) dokážem rozhovor nakormidlovať do iných vôd, čo si môj komunikačný partner ani nevšimne 🙂

Peniaze pôvodne vznikli, aby ľuďom pomohli ale celý vývoj speje, aby nás ovládli. Že nás dokonale ovládli budeme môcť konštatovať, keď ovplyvnia väčšiu časť našej mysle. Väčšiu časť tej racionálnej, alebo ovládnu aj tú emotívnu? Je výsostným právom každého z nás, aby si urobil vlastný rebríček hodnôt. V tom rebríčku musia byť aj peniaze, ale určite nie v prvej polovici.

Čo poviete kolegovia?