Špajza

26. augusta 2012, sandal, Nezaradené

Všimli ste si niekedy na obaloch potravín, ako ich skladovať? Nemyslím tie, ktoré patria do chladničky, či mrazničky, ale tie voľne ložené … v komorách, špajzkách, pivniciach. Či ide o špagety, čokoládu, zaváraniny, pochutiny, koreniny, nápoje, oleje, cukríky … poväčšinou majú okrem dátumu spotreby udaný spôsob a teplotu uskladnenia – v tmavej, suchej miestnosti pri 25°C.

A tu je ten rozpor. Možno aj problém.

Pri horúčavách nad 30°C, ktoré sú už u nás bežné, dosahuje teplota v miestnosti veselo 30-tku, ba aj viac. Aj v miestnosti, kde sú uložené potraviny. Určite o tom vedia aj výrobci potravín, ako aj zákonotvorcovia, kontrolné orgány a všetky iné dotknuté organizácie. Ja, ako spotrebiteľ to viem 🙂

Treba to riešiť. Počasie nezmeníme, to je fakt. Zmena, skvalitnenie obalovej techniky by zdraželo výrobok a v niektorých prípadoch by to ani nepomohlo. Takže jedna z ciest, by bola zmena dátumu spotreby. Jej skrátenie, resp. uvedenie, pri akých teplotách, aká je jej dĺžka. Čiže, bolo by viac dátumov spotreby. Napríklad … do 25°C, do 30°C a nad 30°C.

Čo poviete kolegovia?