Založ si blog

Autoslalom Vyškov

Autoslalom pre verejnosť – dobrý nápad, ako dať možnosť zasúťažiť si.

Každý máme v sebe určitú dávku súťaživosti, k tomu štipku adrenalínu plus za hrsť testosteronu a môže sa začať … napríklad autoslalomom.

https://autoslalom.webnode.cz/

Zhoda náhod ma zaviedla prvého septembra na letisko vo Vyškove, kde sa konal 4.ročník AutoSlalomu na letisku. Aby som pravdu povedal, nikdy som na podobnej súťaži nebol, tak som bol zvedavý.

Na spomínané letisko som prišiel, keď sa už asi hodinu súťažilo. Zaparkoval som auto štýlom,  len tak ledabolo pohodiť na trávnatu plochu, pre mňa úžasný komfort – žiadne parkovacie miesta, nič sa neplatí, miesta je odhadom tak 3 hektáre na 30 áut, môžem si vyberať ako budem parkovať, kde a ako dlho. Parkovacie senzory okolo celého môjho auta sú z toho frustrované. Onemeli.

Oukéj, parkovanie som zvládol na šupu, bez korekcií a bez oškretých blatníkov. Som z toho tak vytešený, že otváram dvere pekne na široko a niekoľkokrát vystupujem a nastupujem. Nemôžem sa toho nabažiť. No, ale dosť bolo folklóru, beriem foťák a idem pozrieť, aké autiaky sú v hre.

Je to presne tak, ako som predpokladal, sú to sériovo vyrábané auta, ktoré bežne stretávame na cestách (Škoda, BMW, Audi, Opel) … ALE … od tých štandardov sa predsa len v mnohom odlišujú. Na niektorých je to vidieť už z diaľky, u niektorých podľa zvuku a u  mnohých až pri samotnej jazde. Mnohé majú vnútornú trubkovú klietku. Poniektoré úpravy sú takého rozsahu, že ich majitelia museli autá priviesť na prívesnom vozíku. No proste čo auto, to unikát. Z tohto mám pasiu, predpokladám, že konštruktéri úprav neboli limitovaní žiadnymi predpismi. Jednoducho každý podľa svojej chuti – auto musí akcelerovať, auto musí brzdiť, nesmie vynášať, dobre sa ovládať, pri malej hmotnosti vysoký výkon, najvhodnejšie umiestnenie ťažiska atď.,atď . Ani sám neviem, čo všetko je potrebné a naopak, čo je absolútne nepotrebné.

Samotné závody boli pochopiteľne formou časovky a bolo vidieť, počuť a niekedy aj cítiť, že pretekári išli na maximum. Nikto nič nenechával náhode každý sa snažil predviesť maximálny výkon od začiatku.

 


Foto: archív autora

Foto: archív autora

Foto: archív autora

 

 

Foto: archív autora

Foto: archív autora

Foto: archív autora

Foto: archív autora

Foto: archív autora

                                    Foto: archív autora

Bolo sa na čo pozerať a doporučujem prísť sa pozrieť na budúci ročník. Alebo že by sme si prišli dokonca zasúťažiť ??? Tak neviem ako vy, ale ja za rok svoje auto na pretekárske neprestaviam … a to ani neviem, či by si manželka do takto upraveného auta sadla.

P.S.: EČ súťažných áut som pre istotu vybielil, aby náhodou niekto nezistil, že si jeho syn požičal jeho auto na preteky 🙂

 

Ťažký kolaps zipsu

13.01.2024

Zdravím všetkých zazipsovaných, odzipsovaných, ba aj nezipsovaných. Skolaboval vám niekedy zips? Určite áno. Niekedy obľúbený kus odevu, obuvi musíme vyhodiť kvôli pokazenému zipsu, lebo zips je mnohokrát ten najslabší článok, tzv. kurvítko, ako som o tom písal onehdá (sandal.blog.pravda.sk/2017/01/06/kurvitko). Pamätám sa, ako mi skolaboval zips na perovej vetrovke. [...]

Bobor je lotor

28.12.2023

Už si to celkom dobre nepamätám, takže buď som pred päťdesiatimi rokmi chýbal na hodine prírodopisu, alebo som nedával pozor, ale akosi si nepamätám, že by sa v tej dobe (70-te roky m.s.) spomínal výskyt bobra v našich končinách. V končinách, kde som vyrastal sa teda bobor nevyskytoval určite … to viem naisto, lebo som v tých končinách bol. A nebol som tam len ja, [...]

Ojazdené vozidlá

21.08.2022

V nedávnej dobe som sa vyskytol v situácii, že mi doslúžilo staré auto a bolo treba kúpiť niečo novšie, zdatnejšie. Hneď som mal nacielené na auto z druhej ruky, ako sa hovorí jazdeným autám. Pri takejto voľbe je potrebné byť v strehu, aby jazdenka nebola predražená a aby technický stav zodpovedal cene. V prvom rade som sa začal obzerať vo svojom okolí, či niekto zo [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

sandal

Neberme život príliš vážne ... aj tak z neho nik nevyviazne živý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 732471x
Priemerná čítanosť článkov: 13080x

Autor blogu

Kategórie