Založ si blog

Záchytné parkoviská – Bratislava

Dopravné zápchy v špičkách vo väčších mestách – pokiaľ mi je známe, ešte ani jedno mesto na Slovensku si s tým neporadilo k spokojnosti všetkých zúčastnených. Posledných 30 rokov jediné realizované riešenie sú obchvaty, ale to je odklonenie len tranzitnej dopravy. Problém vjazdu do centier miest sa obchvatmi nevyriešil. Takže ranné a poobedné zápchy sú dnes už štandardom aj v skorých ranných hodinách (pri Bratislave … v Bernolákove a Ivanke to už viazne o 6:30). Odborníci strašia, že nie je ďaleko doba, keď sa ranná a poobedná špička spoja.

Jediné možné riešenie je dostať ľudí z áut do hromadných dopravných prostriedkov.

Ale ako ich presvedčiť? Čo spraviť, aby si ľudia v autách povedali: výhodnejšie bude pre mňa ísť inou dopravou? Je samozrejmé, že alternatívne riešenie musí byť efektívnejšie ako auto – a to kompetentní vedia: preprava musí byť rýchlejšia, prestupy krátkodobé, kultúra cestovania na úrovni, cena nízka. To vedia všetci, len otázka znie, kto je ten kompetentný??? Župa? Ministerstvo? Mesto? Mestská časť/obec? Odpoveď je opäť jednoduchá – VŠETCI ! Všetci v spoločnej koordinácii a kooperácii.

Chcem sa pozastaviť pri jednej z možností riešenia problému – záchytné parkoviská. Zamerám sa len na Bratislavu, ale myslím, že podobnú šablónu možno použiť na každé naše mesto.

V tomto meste sa v takomto duchu nevybudovalo doposiaľ nič a odstavné plochy, ktoré existovali sa dokonca zastavali (napr.parkovisko pri Interi). Parkoviská pri obchodných centrách nepovažujme za záchytné parkoviská – sú pre zákazníkov, vybudovali si ich reťazce bez pomoci štátnej správy, takže štát nemôže na tom participovať – predmetné parkoviska zaplatia zákazníci v cene nakúpeného tovaru. Štátne rezorty nech riešia situáciu za peniaze, ktoré vyberajú dlhodobo formou rôznych daní. Ak by k tomu aj prišlo, bojím sa jedného … aby naši „odborníci“ trafili, kde záchytné parkoviská, či parkové domy budovať, lebo v poslednej dobe vidíme, to čo vidíme: štát nemá odborníkov. Všetky veľké projekty zhoreli – elektronický podpis, internet pre školy, eHealth. Treba pokračovať? Tak nech sa páči – pokiaľ štát nemá odborníkov, tak si zjedná externú firmu – za 17,6 miliónov € za právnické služby, pričom vo vláde samý „právnik“. Štát si nevie zjednať ani primeranú cenu.

Takže parkoviská. Ale kde? Vedia to kompetentní aspoň určiť? Musí sa to riešiť komplexne v súvislosti s dopravou. Zaujímavým príkladom je Tyršovo nábrežie v Bratislave. Kedysi lunapark, neskôr veľká, nevyužitá, betónova plocha … až kým sa nepotiahla okolo parkoviska električková trasa. Odrazu je parkovisko pre motoristov atraktívne a praská vo švíkoch:20171017_133943-800                                                                      foto: archív autora

Dokonca aj priľahlé parkovisko, ktoré bývalo prázdne a kedysi pradávno sa na ňom učili jazdiť žiaci autoškoly medzi kuželmi.

20171017_133936-800                                                                          foto: archív autora

Na tomto príklade je pekne vidieť, prečo ten človek vystúpi z auta a nastúpi na elinu a z toho treba vychádzať. Aby sme nedopadli ako v dobe, keď sa stavali sídliska s veľkými trávnatými plochami. Projektant nakreslil chodníky, ktoré sa aj vybudovali, ale ľudia si vyšlapali svoje.

Treba počúvať hlas ľudu.

 

Ťažký kolaps zipsu

13.01.2024

Zdravím všetkých zazipsovaných, odzipsovaných, ba aj nezipsovaných. Skolaboval vám niekedy zips? Určite áno. Niekedy obľúbený kus odevu, obuvi musíme vyhodiť kvôli pokazenému zipsu, lebo zips je mnohokrát ten najslabší článok, tzv. kurvítko, ako som o tom písal onehdá (sandal.blog.pravda.sk/2017/01/06/kurvitko). Pamätám sa, ako mi skolaboval zips na perovej vetrovke. [...]

Bobor je lotor

28.12.2023

Už si to celkom dobre nepamätám, takže buď som pred päťdesiatimi rokmi chýbal na hodine prírodopisu, alebo som nedával pozor, ale akosi si nepamätám, že by sa v tej dobe (70-te roky m.s.) spomínal výskyt bobra v našich končinách. V končinách, kde som vyrastal sa teda bobor nevyskytoval určite … to viem naisto, lebo som v tých končinách bol. A nebol som tam len ja, [...]

Ojazdené vozidlá

21.08.2022

V nedávnej dobe som sa vyskytol v situácii, že mi doslúžilo staré auto a bolo treba kúpiť niečo novšie, zdatnejšie. Hneď som mal nacielené na auto z druhej ruky, ako sa hovorí jazdeným autám. Pri takejto voľbe je potrebné byť v strehu, aby jazdenka nebola predražená a aby technický stav zodpovedal cene. V prvom rade som sa začal obzerať vo svojom okolí, či niekto zo [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj letisko v Rzeszówe používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

sandal

Neberme život príliš vážne ... aj tak z neho nik nevyviazne živý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 732233x
Priemerná čítanosť článkov: 13076x

Autor blogu

Kategórie