Založ si blog

Kam zmizol bratislavský bordel pre wehrmacht ?

 

 

Bratislava, ako všetky európske mestá, dýcha históriou. Sú tu historické pozostatky z rôznych období a história nie je len Hrad, Mária Terézia, či Hummel, ale aj rôzne drobnosti, zaujímavosti, či rarity z jednotlivých období pričom tieto nemusia byť navrstvené na seba, ale stoja vedľa seba – tak ako Hrad a parlament… a predstavte si, že medzi nimi stálo ešte niečo :Bratislava 07 (30)-800                                                                      Foto je z archívu autora blogu (r.2007)

Vidíte, to? Tá polozakrytá a zanedbaná vilka stála kedysi pod Hradom. Neviem, kto ju postvavil, kto tam žil, ale viem, že táto vilka slúžila za Slovenského štátu ako verejný dom pre nemeckú armádu. Dnes už budova neexistuje a miesto vyzerá takto:

DSC01193-800                                                                     Foto je z archívu autora blogu

 

Prečo ju zlikvidovali?

Špatila výhľad na hradný kopec (budova parlamentu ho špatí dostatočne), alebo bola nevhodná svojou funkciu počas II.sv. vojny? Bordel, je holt bordel, ale občas to, čo vídame v parlamente, či na Hrade je ešte niečo horšie – nepomenovateľné a nepochopiteľné. Klasický bordel je myslím pochopiteľný – za peniaze služby, ale čo parlament niekedy prezentuje za naše peniaze – nebudem rozvádzať.

Kedy ju zlikvidovali?

Dnes, keď sa ide niečo riešiť s historickými pamiatkami v BA sú okolo toho pomaly manévre, protesty, petície, ale keď sa likviduje bordel, robí sa to potichu a možno aj za tmy 🙂 .

Toto, je problém nás Slovákov – vzťah k vlastnej histórii. Prevládajú dve negatívne skutočnosti:

– mnohí si myslia, že história začína obdobím, kedy sa narodili, takže všetko predtým nemá hodnotu

– históriu si treba opraviť/vylepšiť podľa vlastného vkusu bez ohľadu na fakty

Myslím, že mnohí obľubujú históriu v podobe architektúry a poľahky identifikujú baroko, gotiku, či iný sloh. Historické slohy sú podľa môjho názoru veľmi atraktívne a zaujímavé – stavitelia mali cit pre včlenenie do stávajúceho okolia a tým myslím aj našich starých otcov, so stavbou dreveníc a celých hospodárstiev. Nuž, ale história môže zachovať aj budovy s menej atraktívnym vzhľadom a menej atraktívnou históriou – ale furt je to história.

Dnes mohla byť v predmetnej budove expozícia z obdobia, keď slúžila ako verejný dom. Figuríny v dobových kostýmoch, interiér vylepšiť artefaktami z tej doby – propriety, ktoré sa dajú poľahky zohnať. Celé to mohlo byť naaranžované s citom, aby dojem nebol vulgárny. Kde vo svete majú niečo podobné? Mohli sme mať ďalšiu bratislavskú atrakciu – mohli.

Ale nemáme a už to nikto nevráti, tak ako mnoho iného – nič to budeme  mať nový Zuckermandel, ten bude predsa krajší, ako ten z minulého tisícročia.

 

 

Ťažký kolaps zipsu

13.01.2024

Zdravím všetkých zazipsovaných, odzipsovaných, ba aj nezipsovaných. Skolaboval vám niekedy zips? Určite áno. Niekedy obľúbený kus odevu, obuvi musíme vyhodiť kvôli pokazenému zipsu, lebo zips je mnohokrát ten najslabší článok, tzv. kurvítko, ako som o tom písal onehdá (sandal.blog.pravda.sk/2017/01/06/kurvitko). Pamätám sa, ako mi skolaboval zips na perovej vetrovke. [...]

Bobor je lotor

28.12.2023

Už si to celkom dobre nepamätám, takže buď som pred päťdesiatimi rokmi chýbal na hodine prírodopisu, alebo som nedával pozor, ale akosi si nepamätám, že by sa v tej dobe (70-te roky m.s.) spomínal výskyt bobra v našich končinách. V končinách, kde som vyrastal sa teda bobor nevyskytoval určite … to viem naisto, lebo som v tých končinách bol. A nebol som tam len ja, [...]

Ojazdené vozidlá

21.08.2022

V nedávnej dobe som sa vyskytol v situácii, že mi doslúžilo staré auto a bolo treba kúpiť niečo novšie, zdatnejšie. Hneď som mal nacielené na auto z druhej ruky, ako sa hovorí jazdeným autám. Pri takejto voľbe je potrebné byť v strehu, aby jazdenka nebola predražená a aby technický stav zodpovedal cene. V prvom rade som sa začal obzerať vo svojom okolí, či niekto zo [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

sandal

Neberme život príliš vážne ... aj tak z neho nik nevyviazne živý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 731573x
Priemerná čítanosť článkov: 13064x

Autor blogu

Kategórie