Založ si blog

Vlajky a znaky poznačené kolonizáciou Slovenska

Málokto si uvedomuje, do akej miery Slovensko ovplyvnilo svojich súputnikov vo všetkých sférach ľudskej činnosti a samozrejme aj recipročne, koľko „cudzieho“ sme nabrali počas nášho bytia. Myslím, že ani odborníci z rôznych oborov by nedokázali vyjadriť jednoznačný názor, či v globále išlo o pozitívne, alebo negatívne vplyvy … ale určite boli také i onvaké. To nechcem a ani nedokážem zhodnotiť. Skúsme sa zamerať len na symboly, ktoré pretrvali dodnes.

Keď sa obzrieme späť, vidíme, že najdlhšie súžite sme mali s našimi kámošmi z dolnej zeme, s Maďarmi. Tento spolok sa nazýval Uhorsko a my sme v ňom figurovali pod hlavičkou Horné Uhry (slovo „uhry“ mi vždy evokuje výraz pre akné, ale to bude zrejme len subjektívny pocit) . Samotné Uhorsko malo svoj znak, kde polovica tohto znaku znázorňovala spomínané Horné Uhorsko. Potiaľ je všetko v poriadku, ale prinajlepšom je podivuhodné, že dnes má Maďarská republika spomínaný znak stále v legálnej držbe.

Madarsko-znak_tn_200x140_bcgf1f1f1_1235652729No dobre, prešli sme si spolu kus cesty, môžme to brať ako určitú raritu ak má sused v znaku územie, ktoré De jure  NEEXISTUJE. My to síce berieme športovo, ale mnohí občania susednej zeme to berú smrteľne vážne … to je smutnejšie. Možno sme urobili chybu v obrodeneckom procese v polovici 19.storočia, kde sme tento znak prijali za svoj, len s inými farbami (podľa ruskej trikolóry B-M-Č), ale v tom období sa zrejme nič iné nadalo ani použiť, pre lepšiu identifikáciu miniatúrneho národa.

Fajn, život ide ďalej … po vojne sme si našli iných kámošov, Čechov. Česi majú mnohé spoločné s Maďarmi – mimoriadne si zakladajú na svojej národnosti a majú silný pocit, že sú jedinečný národ v Európe, na Svete, vo vesmíre (pričom každý národ je vlastne jedinečný). No a Česi pred tým, ako išli s nami do spolku, nemali vo vlajke trikolóru, ale bikolóru …220px-Flag_of_Bohemia.svg… biela + červená. Pripomína Vám inú, európsku vlajku? Poľskú by som tipoval, čo poviete?!? Ktovie, ako by to dopadlo, keby sme neprišli my Slováci a nepriniesli si modré pastelky?120px-Flag_of_Czech_Republic_(vertical_hoisting).svgA znovu sme tam, kde s maďarskými spoluobčanmi – spolok sa rozpadol, ale symbol zostal (dnes Česi tvrdia, že modrý klin znázorňuje Moravu) …. ná nech.

Je prinajmenšom zarážajúce, že z našej strany nepočuť žiadnych krikľúňov, ktorí by sa dožadovali revízii daných skutočností na európskych súdoch. Pritom inštitúcie na to máme – vláda, Matica, ústavné právo, strany s programom národnostného povedomia … našlo by sa určite mnoho iniciátorov, ale zrejme chýba vôľa. Alebo sa za týmto rébusom neskrývajú žiadne peniaze … vývar ako sa hovorí. Na druhej strane je to unikát, rarita, nakoľko bežné je, že kolonizovaná krajina nesie stopy kolonizujúcej krajiny … tu je to opačne.

P.S.: Skoro by som zabudol na područie 1.Slovenského štátu – hitlerovskému Nemecku, ale nemôžem nijako v nemeckých symboloch nájsť našu stopu. Je tam?

Ťažký kolaps zipsu

13.01.2024

Zdravím všetkých zazipsovaných, odzipsovaných, ba aj nezipsovaných. Skolaboval vám niekedy zips? Určite áno. Niekedy obľúbený kus odevu, obuvi musíme vyhodiť kvôli pokazenému zipsu, lebo zips je mnohokrát ten najslabší článok, tzv. kurvítko, ako som o tom písal onehdá (sandal.blog.pravda.sk/2017/01/06/kurvitko). Pamätám sa, ako mi skolaboval zips na perovej vetrovke. [...]

Bobor je lotor

28.12.2023

Už si to celkom dobre nepamätám, takže buď som pred päťdesiatimi rokmi chýbal na hodine prírodopisu, alebo som nedával pozor, ale akosi si nepamätám, že by sa v tej dobe (70-te roky m.s.) spomínal výskyt bobra v našich končinách. V končinách, kde som vyrastal sa teda bobor nevyskytoval určite … to viem naisto, lebo som v tých končinách bol. A nebol som tam len ja, [...]

Ojazdené vozidlá

21.08.2022

V nedávnej dobe som sa vyskytol v situácii, že mi doslúžilo staré auto a bolo treba kúpiť niečo novšie, zdatnejšie. Hneď som mal nacielené na auto z druhej ruky, ako sa hovorí jazdeným autám. Pri takejto voľbe je potrebné byť v strehu, aby jazdenka nebola predražená a aby technický stav zodpovedal cene. V prvom rade som sa začal obzerať vo svojom okolí, či niekto zo [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

sandal

Neberme život príliš vážne ... aj tak z neho nik nevyviazne živý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 731325x
Priemerná čítanosť článkov: 13059x

Autor blogu

Kategórie