Založ si blog

Faktor veku

Vek je dôležitý faktor. Vo všetkých ohľadoch a vo väčšine situácií. Je zaujímavé, ako sa zmenil uhol pohľadu spoločnosti na tento faktor za posledných 20 rokov. Určite ste tento fakt zaznamenali všetci, hlavne skôr narodení. Každá veková skupina to vníma inak, ale veľmi citlivo to určite vnímajú súčasný 40 a 50-tnici. Patrím do nej aj ja. A moje postrehy a pocity?

Doba, keď som patril do skupiny mládežníkov, či mladých občanov republiky boli preferovaní tí skoršie narodení. Vo verejnom,  spoločenskom aj pracovnom prostredí. V tomto období bolo samozrejmosťou uvoľniť miesto v dopravnom prostriedku staršiemu, pozdraviť ako prvý, pomôcť susede s taškou a žiť s vedomím, že nie vždy nás tí starší brali celkom vážne 🙂 . V práci to bolo znať už hodne výrazne. V samotných vzťahoch na pracovisku a hlavne na výplatnej páske. Pracovník s dlhšou praxou mal omnoho vyššiu odbornú aj tarifnú triedu, ako mladý kolega. Boli to diametrálne rozdiely, ale nie vždy platilo, že pracovník pri dlhšej praxi mal aj väčšie schopnosti. Niektorí dokonca mali väčšie schopnosti, len ako podviesť systém.

Dnes som vo veku, kedy by sa mi malo dostávať výsad, ktoré boli uznávané v dobe nedávno minulej … ale ouvéj, doba sa nám zmenila, dnes patrí svet mladým. Vo všetkých sférach. Moje súčasné postrehy tu nebudem rozmieňať na drobné, každý to možno vidíme inak.

Aké mám z toho pocity? Som rád, že mladí ľudia môžu niečo dosiahnuť aj v mladom veku (bez preukazu SZM) vďaka svojmu úsiliu a schopnostiam … som rád, že na vysokých postoch nesedia senilní starci, ktorí robili choré rozhodnutia „pre dobro mladej generácie“. Zatiaľ mi nevadí, že mi nikto neuvoľní miesto v MHD, stáť ešte vládzem.

 

 

Ťažký kolaps zipsu

13.01.2024

Zdravím všetkých zazipsovaných, odzipsovaných, ba aj nezipsovaných. Skolaboval vám niekedy zips? Určite áno. Niekedy obľúbený kus odevu, obuvi musíme vyhodiť kvôli pokazenému zipsu, lebo zips je mnohokrát ten najslabší článok, tzv. kurvítko, ako som o tom písal onehdá (sandal.blog.pravda.sk/2017/01/06/kurvitko). Pamätám sa, ako mi skolaboval zips na perovej vetrovke. [...]

Bobor je lotor

28.12.2023

Už si to celkom dobre nepamätám, takže buď som pred päťdesiatimi rokmi chýbal na hodine prírodopisu, alebo som nedával pozor, ale akosi si nepamätám, že by sa v tej dobe (70-te roky m.s.) spomínal výskyt bobra v našich končinách. V končinách, kde som vyrastal sa teda bobor nevyskytoval určite … to viem naisto, lebo som v tých končinách bol. A nebol som tam len ja, [...]

Ojazdené vozidlá

21.08.2022

V nedávnej dobe som sa vyskytol v situácii, že mi doslúžilo staré auto a bolo treba kúpiť niečo novšie, zdatnejšie. Hneď som mal nacielené na auto z druhej ruky, ako sa hovorí jazdeným autám. Pri takejto voľbe je potrebné byť v strehu, aby jazdenka nebola predražená a aby technický stav zodpovedal cene. V prvom rade som sa začal obzerať vo svojom okolí, či niekto zo [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

sandal

Neberme život príliš vážne ... aj tak z neho nik nevyviazne živý.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 56
Celková čítanosť: 732428x
Priemerná čítanosť článkov: 13079x

Autor blogu

Kategórie